Σκοπός του ιστολογίου

  Η σελίδα "ΠΟΛΥΘΥΡΟΝ" δημιουργήθηκε για να ενημερώσει και να βοηθήσει όποιον ενδιαφέρεται για τη δυνατότητα να παρέχει στο παιδί...

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Φ.Ε.Κ. 156/04.09.2009 άρθρο 34 με την τροποποίηση



Άρθρο 34 Ξένα σχολεία
1. Στις τάξεις ξένου σχολείου ιδρυθέντος και λειτουργούντος στην Ελλάδα σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν.4862/1931 (ΦΕΚ 2 Α ́), στο οποίο ακολουθείται πρόγραμμα σπουδών, χώρας − μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), ή συνδυαστικού προγράμματος όπου μια από τις εμπλεκόμενες χώρες είναι χώρα − μέλος της Ε.Ε., επιτρέπεται η φοίτηση μαθητών, υπηκοότητας χώρας − μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς περιορισμούς.
2. Στα σχολεία της προηγούμενης παραγράφου, στα οποία ακολουθείται πρόγραμμα σπουδών τρίτης χώρας, επιτρέπεται η φοίτηση Ελλήνων μαθητών, μετά από προηγούμενη άδεια του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του αρμόδιου Διοικητικού Τομέα, η οποία χορηγείται μετά από αίτηση του έχοντος την επιμέλεια του μαθητού γονέως ή κηδεμόνα, με τα αναγκαία για κάθε περίπτωση δικαιολογητικά.
Η άδεια χορηγείται στις ακόλουθες περιπτώσεις όταν:
α) Ο μαθητής έχει διπλή υπηκοότητα.
β) Ο μαθητής έχει ελληνική υπηκοότητα αλλά έχει αλλοδαπό έναν εκ των δύο γονέων.
γ) Ο μαθητής έχει άλλο συγγενικό του πρόσωπο 2ου βαθμού το οποίο ήδη φοιτά στο εν λόγω σχολείο.
δ) Ο μαθητής έχει συγγενικό του πρόσωπο 1ου βαθμού το οποίο διδάσκει στο εν λόγω σχολείο.
ε) Είναι τέκνο Διπλωμάτη υπαλλήλου του Υπουργείου Εξωτερικών ή υπαλλήλου ο οποίος υπηρετεί σε Διεθνή Οργανισμό ή σε Οργανισμό με διεθνείς προσφερόμενες υπηρεσίες ή προϊόντα.
στ) Έχει φοιτήσει ένα από τα προηγούμενα έξι (6) έτη σε ξένο σχολείο στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή, οποιασδήποτε βαθμίδας.
ζ) Όταν αποδεδειγμένα ο μαθητής θα μετοικήσει εντός της επόμενης τριετίας εκτός Ελλάδος και θα υποχρεωθεί να φοιτήσει σε σχολείο τρίτης χώρας.
η) Σε κάθε άλλη περίπτωση που ορίζεται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Για τη διαπίστωση της υπαγωγής του μαθητή, προσκομίζονται στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου
Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων τα δικαιολογητικά τα οποία καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, και εφόσον η εκάστοτε διεύθυνση του Σχολείου προσκομίσει πρόγραμμα σπουδών όπου στην αντίστοιχη 1η Δημοτικού ακολουθείται σε εβδομαδιαία βάση 5ωρη υποχρεωτική φοίτηση ελληνικής γλώσσας και ελληνικού πολιτισμού.
3. Εφόσον μαθητής έχει φοιτήσει σε σχολείο της ανωτέρω παραγράφου, η υπαγωγή και η φοίτησή του στις τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αντιστοιχούν στις τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
4. Στις τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αντιστοιχούν στις τάξεις μη υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, όπως εκάστοτε καθορίζονται και ισχύουν, επιτρέπεται η εγγραφή και μετεγγραφή μαθητών, ελληνικής ή αλλοδαπής υπηκοότητας, στα σχολεία του άρθρου 1 του ν. 4862/1931, χωρίς οποιοδήποτε περιορισμό.
5. Το άρθρο 2 του ν. 4862/1931 καταργείται.
6. Το άρθρο 8 του ν. 4862/1931 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Οι τίτλοι σπουδών, που εκδίδονται από το ξένο σχολείο, θεωρούνται ισότιμοι και αντίστοιχοι των τίτλων που εκδίδονται από τα ελληνικά σχολεία της αυτής βαθμίδας.
2. Οι προϋποθέσεις μετεγγραφής μαθητών από ξένο σχολείο σε ελληνικό ιδιωτικό ή δημόσιο ενεργείται υπό τους όρους και προϋποθέσεις, που εφαρμόζονται στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης σε αντίστοιχη τάξη, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Η διαπίστωση της γνώσης της ελληνικής γλώσσας δεν συνιστά προϋπόθεση για την εγγραφή.»
7. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 του ν. 2413/1996 (ΦΕΚ 124 Α ́) προστίθεται περίπτωση η ́ ως εξής:
«η) ελληνόγλωσσης ή δίγλωσσης εκπαίδευσης οι οποίες παρέχουν κάθε είδους επαγγελματική κατάρτιση, αρχική ή συμπληρωματική και εξασφαλίζουν στους εκπαιδευόμενους αντίστοιχα προσόντα με τη διδασκαλία επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων και την καλλιέργεια ανάλογων δεξιοτήτων.»
8. Οι χορηγούμενοι στους αποφοίτους των μονάδων της προηγούμενης παραγράφου τίτλοι σπουδών αναγνωρίζονται, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη του ΟΕΕΚ, ως ισότιμοι με τους τίτλους αντιστοίχου διάρκει− ας φοίτησης ινστιτούτων και σχολών επαγγελματικής κατάρτισης της ημεδαπής. 

ΦΕΚ 156/04.090229

Ν.4862/1931 - ΦΕΚ 2/Α/07.01.1931

ΝΟΜΟΣ 4862/1931

Περί των ξένων σχολείων

Άρθρον 1.

1.Ξένα σχολεία θεωρούνται τα ιδιωτικά σχολεία παντός εκπαιδευτικού περιεχομένου, τα οποία είτε ιδρύθησαν υπό μη έλληνος πολίτου ή υπό νομικού προσώπου, σωματείου ή οργανισμού μη ελληνικού ή μη εδρεύοντος εν Ελλάδι, είτε ανήκουσιν εις τοιούτον φυσικόν ή νομικόν πρόσωπον, είτε περιήλθον καθ’ οιονδήποτε χρονικόν διάστημα εις τοιούτο φυσικόν ή νομικόν πρόσωπον.
2.Λειτουργία ξένου σχολείου άνευ αδείας απαγορεύεται. Εις υφιστάμενα τοιαύτα και στερούμενα εισέτι αδείας παρέχεται προθεσμία δύο μηνών προς υποβολήν αιτήσεως δια παροχήν αδείας υπό του Υπουργού της Παιδείας.
Τα ήδη εν τω Κράτει δυνάμει νομίμου αδείας λειτουργούντα ξένα σχολεία δύνανται να συνεχίσουν την λειτουργίαν των.
3.Χορήγησις εφεξής αδείας προς ίδρυσιν σχολείων γίνεται μόνον δια νόμου.
4.Η άνευ αδείας λειτουργία ξένου εκπαιδευτηρίου συνεπάγεται το κλείσιμον αυτού δι’ αποφάσεως του Υπουργού της Παιδείας, εκτελουμένης υπό της αστυνομικής αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου